De Juiste Lijn

logo NDN nvd logo Orthomoleculair dietist glutenvrij coeliakie

Ben je blij met het resultaat bij De Juiste Lijn? Dan kun je ons blij maken met een recensie die we hieronder mogen plaatsen. Liefst met je naam erbij maar als je liever anoniem je ervaring deelt kan dat natuurlijk ook. Je kunt je recensie mailen naar info@dejuistelijn.nl, dan plaatsen wij hem op de website. Je kunt ook een recensie achterlaten (altijd anoniem) op www.zorgkaartnederland.nl (op de praktijknaam of per diëtist)

Ondersteuning bij huidproblemen

Ik ben heel goed geholpen door Charlotte. Charlotte nam uitgebreid de tijd om naar mijn klachten te luisteren en gaf heldere adviezen, waarbij ze ook uitlegde waar mijn klachten vandaan kwamen. Wat ik vooral waardeerde, was haar extra hulp door recepten te delen en websites aan te bevelen voor de benodigde producten. Ik voelde me serieus genomen en volledig ondersteund tijdens het proces. Als je op zoek bent naar professioneel voedingsadvies, kan ik De Juiste Lijn van harte aanbevelen.

Sophie de Koning, maart 2024, Arnhem

Minder vermoeidheid en meer grip op colitis ulcerosa

Door een chronische darmziekte en mijn zoektocht naar dingen die mijn klachten en vermoeidheid kunnen verminderen kwam ik bij Charlotte terecht. Na een zeer uitgebreide intake kwamen we er snel achter dat mijn voedingspatroon over het algemeen al zeer goed is, maar er nog wel kleine aanpassingen te doen zijn die kunnen zorgen voor verbetering. Dit ging met name over voedingsstoffen die mijn darmflora verbeteren en zorgen voor een beter herstelvermogen. Met deze punten ben ik gelijk aan de slag gegaan en ik merk nu al veel resultaat. Ik ben zeer tevreden met het luisterend oor en het voor mijn gevoel samen zoeken naar de middelen/voedingsstoffen die mij het beste kunnen helpen. Al met al dus zeer tevreden en erg blij met het voorlopige resultaat.

Elke Navis, februari 2024, Arnhem

Voedingsadvies bij darmkanker

Veel duidelijkheid ontvangen van Petra over wat mogelijk en onmogelijk is bij darmkanker. In heldere taal uitleg over voeding en de impact op mijn ziekte, met aansluitend advies over mijn houding (fysiek en geestelijk) en voedingssupplementen (ter ondersteuning van de lever, in overleg met mijn oncoloog). Wel nadrukkelijk maar niet dwingend zodat er veel ruimte ontstaat om later opnieuw raad en advies te vragen, wat inmiddels is gebeurd.

Dank je wel.

Hans van Klaveren, november 2023, Olburgen

Meer energie door probiotica op maat in combinatie met goede voeding

Via het Microbiomecenter kwam ik voor een ontlastingonderzoek en maatgerichte probiotica terecht bij Petra van De Juiste Lijn, voor begeleiding van dat traject. Petra pakte het adequaat op en gaf tips t.a.v voeding en supplementen om mijn totale gezondheid weer zoveel mogelijk op orde te krijgen. Ik heb inmiddels winst behaald, met name voor wat de intoleranties voor voeding betreft, daar ben ik super gelukkig mee. Ik heb hierdoor weer een gevarieerder eetpatroon, niet alleen fijn maar ook comfortabel in veel gevallen. Ook ben ik minder vaak misselijk en is de stoelgang verbeterd en heb ik meer energie gekregen.

51 jarige vrouw uit Westervoort, september 2023

Liever geen maagzuurremmers bij middenrifbreuk


Een tijd geleden kreeg ik van de huisarts het advies om voor de rest van mijn leven maagzuurremmers te slikken vanwege een middenrifbreuk en last van brandend maagzuur. Dat leek mij een oplossing die erg kort door de bocht was en ik ging op zoek naar andere oplossingen. Via via kwam ik bij Petra terecht. Door haar voedingsadviezen en tijdelijke supplementen die helpen bij de spijsvertering, heb ik nu vrijwel nergens meer last van en voel ik me ook fitter. Ik ben nog wel erg voorzichtig met gluten en koemelk, maar dat is geen grote opgave. Ik ben dankbaar dat ik Petra heb leren kennen en dat er zo snel een positief resultaat was!

Karin Ruigrok , februari 2023, Apeldoorn

Goede voeding kan echt wat voor je lijf doen (en het smaakt ook nog beter)


In verband met een leverziekte en daardoor veel lichamelijke klachten, was het advies van de behandelend arts van het UMCG om naar een diëtist te gaan. Ik was veel afgevallen, spierzwakte, moe en moest ivm druk op de lever zoutarm eten. Via de huisarts ben ik terecht gekomen bij Charlotte Grit van De Juiste Lijn. Samen met Charlotte besproken hoe gezonde voeding mijn lever kan ondersteunen en dit stap voor stap toegepast. Veel tips en recepten gekregen om meer eiwitrijke voeding toe te passen in mijn eten, zodat mijn spiermassa weer toe zou nemen. Zout te vervangen voor bv (verse)kruiden.

Mijn eetpatroon is veranderd, ik ben bewuster bezig met voeding. En heel eerlijk het smaakt ook allemaal veel beter en het geeft een goed gevoel om goed voor je lijf te zorgen. Ik ben fitter en helder in mijn hoofd. Mijn leverwaarden zijn al een half jaar stabiel en hoop dat een transplantatie nog een tijdje uitblijft.

Charlotte heeft mij laten zien dat goede voeding echt wat voor je lijf kan doen. Charlotte is professioneel, goed voorbereid en erg vriendelijk en meedenkend.

Tineke Geurts, januari 2023

Ga ook naar De Juiste Lijn met een pijnlijke maag of darm


Als u last heeft van maag- of darmproblemen, adviseer ik een bezoek aan diëtiste Petra Wilting. Een bezoek leerde mij hoe fijn het is om verlost te zijn van de maagdarmproblemen. Na een maagoperatie in Apeldoorn Gelre was de pijn lang aanwezig en ik had last van gewichtsverlies. Een bezoek aan de diëtist gaf verlichting, Ze keek naar de darmklachten en de galblaasverwijdering. Ze heeft contact gezocht met mijn huisarts en apotheker met een verzoek voor verandering van medicatie. Door de combinatie van andere medicatie, voedingssuppletie en aangepaste voeding gaat het nu veel beter met me. Voedingssuppletie valt jammer genoeg niet onder de verzekering maar het helpt me goed.

Hartelijke dank aan Petra en ik kan alleen maar zeggen; ga ook!

Harrie Tellinga, november 2022, Dieren

Ernstige darmklachten weer onder controle


Via de huisarts kwam ik terecht bij Petra Wilting van de Juiste Lijn omdat ik last had van ernstige darmklachten. Door haar gedegen aanpak zijn mijn darmklachten nu onder controle. Petra is begripvol, kan goed luisteren en is daarnaast ook nog een lieve en charmante vrouw !

Blijf niet langer lopen met darmklachten, Petra helpt je, een absolute aanrader.

Hans Keppel, Laag Soeren, april 2022

Iets erbij in plaats van eraf


Petra is een diëtiste met een warm hart. Ze zoekt samen met mij hoe ik met mijn voedingspatroon om kan gaan welke aansluit bij mijn welzijn. Ik ervaar Petra als altijd positief, waar ik het niet meer weet. Ze zoekt net zolang naar een manier waardoor ik weer verder kan en ook nog steeds bij mij aansluit. Ik ging naar een diëtiste om iets kwijt te raken (gewicht), maar ik kreeg er iets bij.....het is een feestje om naar “mijn” diëtiste te gaan. Dank je wel hiervoor Petra!

Els Topelberg, Dieren, februari 2022

Eindelijk verlost van heftige overgangsklachten


Lieve dames,

Mijn naam is Esther, 52 jaar én in de overgang. Als je kijkt naar de overgangsklachten uit de boeken, had ik ze allemaal, dik gedrukt. De vervelende opvliegers, die vanaf m'n voeten m'n hele lijf doortrokken naar een heel verhit hoofd. Watten in m'n hoofd, hele nachten wakker liggen, last van m'n gewricht en pezen, wisselende stemmingen, hartkloppingen, onzekerheid en gewichtstoename. Ik had last van het hele rijtje klachten.

Uiteindelijk ben ik naar de huisarts gegaan en heb ik, door m'n tranen heen, mijn verhaal verteld. Ik wilde graag weten wat er in 's hemelsnaam aan de hand was met m'n lijf, met m'n humeur en waarom ik mezelf kwijt was. Helaas viel het antwoord tegen; het zou na jaren weer overgaan maar ik kon wel met iemand praten als ik dat wilde. Ik was verbijsterd. Dokters kunnen zoveel maar nu moest ik maar wachten tot het over zou gaan en in de tussentijd maar zwaarder worden?

Ik ben zelf het internet op gegaan op te zoeken naar hormonen, voeding en overgang en kwam terecht bij De Juiste Lijn. Ik had heel graag gewild dat mijn huisarts me daarheen verwezen had, een orthomoleculaire diëtist kan je heel goed helpen bij het verminderen van de overgangsklachten. Na het doornemen van mijn voeding hebben Charlotte en ik een plan van aanpak gemaakt. Geen dieet en moeilijke boodschappenlijst, wel een heel duidelijke uitleg wat er in mijn lijf gebeurd en tips om lekker en goed te gaan eten. Mijn overgangsklachten verdwenen grotendeels en als bonus ben ik inmiddels ook goed aan het afvallen.

Ik gun dat alle dames die hier mee worstelen, die denken dat er niets aan te doen is en alle zogenaamde grapjes over de overgang aan moeten horen. Samen met De Juiste Lijn kan het leven echt weer leuker en aangenamer worden. Succes lieve dames! .

Lieve overgangsgroet van Esther Hofman. De Steeg, augustus 2021

Grip op mijn darmen, afbouw maagzuurremmers en gewichtsverlies voor de lange termijn


n 2020 heb ik kennis gemaakt met Petra. De aanleiding was een medisch aspect, waarvoor ik medicijnen gebruik, die invloed heeft op mijn gewicht en ik vond mij te zwaar. Verder had ik problemen met mijn darmen. Voor het gewichtsverlies was ik geneigd om te zoeken in crash diëten, die zijn voor de korte termijn soms effectief. Ik had mij daarom voorgenomen om een diëtist te zoeken die met mij op zoek zou gaan naar een eetpatroon die helpt om af te vallen, ook voor de lange termijn en waar je lekker kan blijven eten en die helpt om mijn darmen te activeren zonder de medicijnen (zakjes) die huisartsen bij darmproblemen voorschrijven. Via internet heb ik Petra gevonden.

Het viel mij op bij het eerste consult op, dat Petra naar de mens kijkt op holistische wijze, in plaats van zich alleen te focussen op de symptomen rondom de problemen van de darmen en het gewicht. Ze kijkt naar het medicijn gebruik, huidige eetpatroon en levensstijl en werkt toe naar een gezamenlijk plan van aanpak, waarbij het dagelijks leven leuk blijft en het voedingspatroon smakelijk en gezond is. Het resultaat met de darmen was snel veelbelovend en met de maagbeschermer kon ik snel stoppen wat voor de spijsvertering veel beter is. Het afvallen lukte niet ondanks alle goede adviezen, veel zaden, volle yoghurt en andere producten, diverse lunches met groenten, eieren en uiteraard heel veel bewegen.

In begin 2021 gaf ze het advies om voor het afvallen Intermiting fasting uit te proberen. Dan eet je 16 -18-uur niet en 6 a 8 uur wel. Sinds die tip en veel bewegen gaat het afvallen goed ondanks het medicijn gebruik wat invloed heeft op mijn gewicht heb ik een eetpatroon gevonden ook voor de lange termijn. De bezoeken aan Petra zijn prettig , ontspannend en in een korte tijd kun je weer verder zonder Petra

Aly Wolsink, Dieren, maart 2021

Veel minder darmklachten met aanpak darmflora (na ontlastingsonderzoek)


Mijn eerste bezoek was medio 2019. Ik leerde Petra kennen tijdens de yogalessen, Als orthomoleculair diëtiste behandelt zij cliënten met maag-darmproblemen. Zowel van mijn huisarts als van een homeopathisch arts, gespecialiseerd in maag-darmproblemen, kreeg ik het stempel PDS ( prikkelbaar darmsyndroom), voor mijn klachten 1 tot 2x dgs een zakje met vezels, 1x dgs 20 mg omeprazol, 1xdgs caps. probioticum, advies géén producten met koemelk gebruiken.

In mei 2019 mijn ontlasting opgestuurd met een begeleidend formulier, onderzoek de darmflora en vertering van de voeding. Na vele jaren getob, kwam uit dit onderzoek duidelijk naar voren dat de oorzaak van mijn klachten voortkwamen uit onvolledige darmflora met als gevolg slechte vertering. O.L.V. Petra volgde ik gedurende 6 mnd. microbiologische therapie+ bijbehorende voedingsadviezen.

Juni 2020 opnieuw mijn ontlasting opgestuurd. Zowel mijn darmflora als mijn vertering waren aanzienlijk verbeterd. Okt. 2020 voorlopig laatste bezoek. Mijn darmproblemen zijn voor 80% opgelost, alleen het maagzuur probleem nog niet helemaal. Met nog wat voedingsadviezen, recepten neemt Petra afscheid van een Blij mens! Mijn probleem werd serieus genomen, er werd geluisterd en het stempel PDS heb ik Petra nooit horen gebruiken. Ik heb geleerd beter naar mijn lichaam te luisteren. DANK JE WEL Petra.

Antonnique, Velp, november 2020

Histamine en maagproblemen


Ik heb jarenlang jeuk gehad over het hele lichaam, en dan heb ik het zeker over 10 jaar waar van de laatste vijf jaar zo erg dat ik 's nachts met een steakmes mijn armen moest bewerken tot bloedens toe en littekens waar ik weken mee heb gelopen. Ook had ik rode en pijnlijke ogen. Via de huisarts kwam ik bij de dermatoloog en oogarts. De oogarts dacht aan een allergie en adviseerde een diëtist. Petra dacht aan een histamine overgevoeligheid. Na drie maanden een streng dieet te hebben gevolgd (en nog steeds goed op mijn voeding te letten) ben ik sinds 2017, dankzij Petra van mijn jeuk af.

Lees meer... Lees minder...

Vorig jaar , in 2019 heb ik zeker een half jaar met diarree gezeten. In Januari ben ik daarmee naar de huisarts gegaan en doorgestuurd naar M.D.L arts. Ik heb 1x medicijnen gehad die werkte niet. Ik kreeg maagpijn en kon maar 2x per week naar het toilet. Daarna kreeg het medicijn omeprazol en heb ik vijf dagen op de kop gestaan. Ik ben gestopt met de medicijnen en heb een darm onderzoek gehad, gelukkig was er met mijn darmen niets aan de hand. Ik ben doorgestuurd naar een bekkenbodemtherapeut die kon ook niks voor mij doen. Uiteindelijk ben ik weer naar Petra gegaan en heb alles uitgelegd. Ik liep toen nog al vier maanden met een hele dikke, pijnlijke opgezette maag en buik. Ik voelde mij ziek.

Na overleg heb ik (met voeding) mijn lichaam ontgift en ben met een nog gezonder eetpatroon aan de gang gegaan. Het was zwaar maar mijn maagpijn is over. Mijn maag is minder opgezet, ik voel me op dit moment goed en ga weer elke dag 1x naar het toilet.

Ans Pruntel, Doesburg, september 2020


Mijn coeliakie verhaal


Vorig jaar september kreeg ik de diagnose coeliakie. Mijn klachten kwamen uit het niets, had mijn leven nooit echte klachten gehad (misschien hele vage, maar geen duidelijke.) Maar begin september vorig jaar kregen ik allerlei klachten; misselijkheid, erg moe, weinig energie, (veel) hoofdpijn en erg last van winderigheid. Ook viel ik aardig wat kilo's af, zonder dat ik (veel) minder at. Eerst dachten we dat ik gewoon last had van de griep, maar na een week waren de klachten nog steeds niet over. Ik ben bij de huisarts en MDL arts terecht gekomen en bleek coeliakie te hebben.

Lees meer... Lees minder...

In het begin had ik nog best wel veel last van klachten, ondanks dat ik helemaal glutenvrij at, had nog weinig energie en was zo nu en dan ook lichtelijk misselijk. Maar dat kwam vooral omdat mijn darmen zo beschadig waren, dat het een hele tijd duurde voordat mijn darmen weer hersteld waren. En daar zijn mijn darmen nu, naar een jaar nog steeds redelijk mee bezig.

Nu een jaar verder voel ik mij al vele maten beter, dan een jaar geleden toen alles begon. Ik ben nog steeds niet helemaal de oude, als het om mijn energielevel gaat, maar ik voel wel echt al verschil met een jaar geleden. Ik was ook al een jaar niet meer bij de Mac geweest, maar laatst was ik met mijn vriendinnen daar geweest en heb ik een lekkere glutenvrije burger gehad, dus dat was lekker genieten!

Hoe heb ik de begeleiding ervaren? Ik zat eerst bij een andere diëtist, maar zij zei dat ik gewoon moest eten en drinken volgens de schijf van 5. Maar dat geldt voor iedereen, wel of geen coeliakie, gezond gewicht of overgewicht ect. Daar ben ik toen weggegaan. Maar als je coeliakie hebt is het belangrijk om bij een diëtist te blijven, dus ik heb gekeken op de site van de Nederlandse Coeliakie Verenging. Als een persoon met coeliakie raad ik je echt aan om lid van hun verenging te worden! Want op die manier kwam ik bij Petra uit. En daar ben ik echt blij mee. Want sinds ik bij haar zit, voelde ik al (snel) een verschil als het gaat om klachten. Want in het begin was ik best vaak wat misselijk, Petra zei dat dat te maken heeft met mijn lever. Dus heeft ze tips daarvoor gegeven. Maar ook andere dingen wat mijn lichaam nodig heeft, zoals voldoende vezels e.d. dus ik ben enorm blij dat ik bij Petra beland ben! Want zij heeft mij echt goed geholpen qua voeding etc. Dus als iemand met coeliakie kan ik je zeker aanraden om bij Petra te komen!

Linde Schotpoort, Dieren, augustus 2020


Complementair werkt!

Henk, mijn man 62 jaar, had al zeker 30 jaar lang last van zijn maag en darmen. Alle onderzoeken die er zijn in het reguliere heeft hij gehad en de uiteindelijke conclusie was: slik maar maagbeschermers en diarreeremmers, want wij weten het ook niet meer. Van alles heeft hij geprobeerd totdat we via-via bij Petra van de Juiste lijn terecht kwamen. En... complementair werkt!! Met een goede samenwerking tussen Petra en onze huisarts en verschillende testen, kwamen we erachter wat het probleem kon zijn. Na een zware kuur( combinatie kuur huisarts en kuur Petra), toevoeging van supplementen en doorzettingsvermogen, is Henk behoorlijk afgevallen, maar nu twee maanden klachtenvrij en zonder medicatie! Door een andere leefstijl aan te nemen en beter op te letten wat hij eet en de zeer goede begeleiding van Petra, is mijn man vrolijker, actiever en gezonder.

Annemieke Evers, ook namens Henk Huissen, April 2019

Grip op gewichtsverlies

Als gevolg van een aantal medische en andere aspecten werd Henny de afgelopen jaren geconfronteerd met een gestaag vorderende gewichtsafname. Om hier grip op te krijgen zijn wij op zoek gegaan naar een goede diëtiste. Bij navraag links en rechts werd ons al snel Petra Wilting aanbevolen.

Het viel ons bij het eerste consult direct op dat Petra kijkt naar de mens op holistische wijze, in plaats van zich alleen te focussen op de symptomen rondom het gewichtsverlies. Ze kijkt ook naar onze levensstijl en werkt dan toe naar een gezamenlijk plan van aanpak, waarbij vooral het dagelijks leven leuk blijft en het voedingspatroon smakelijk en gezond voor ons beiden is. Het resultaat is veelbelovend. Henny's gewicht neemt stap voor stap toe, waarmee ook andere relevante waarden inmiddels zijn hersteld tot binnen de normale bandbreedtes.

Wij ervaren Petra als zeer ter zake kundig. Ze verdiept zich terdege in de problematiek, en realiseert een gebalanceerd herstellend proces. Het behoeft dan ook geen nader betoog dat wij zeer tevreden zijn met de prettige en zorgvuldige behandelingen.

Henny en Bert Zantinge
Februari 2019

Succesvol afbouwen van mijn maagzuurremmers


Petra heeft mij geholpen om mijn maag-darmproblemen te onderzoeken. Al tientallen jaren had ik last van brandend maagzuur, zowel in mijn slokdarm, maag als dunne darm, dat ik vooral met omeprazol probeerde de baas te blijven. Daar knapte ik dan na een week weer een beetje van op, tot het van de een op de andere dag weer omsloeg. Zo sukkelde ik steeds meer achteruit. Van Petra leerde ik dat omeprazol slikken niet de oplossing is. Ik ben mij nu echt bewust dat ik zelf degene ben die verstandig met voeding moet omgaan. Histaminerijk voedsel, melkproducten en dierlijke vetten, maar ook uit eten gaan kunnen mijn klachten verergeren. Meer balans en blijven opletten hebben ervoor gezorgd dat ik nu aan de goede kant ben uitgekomen. Samen met Petra ontdekte ik dat mindful inkopen, koken en eten (rust nemen, met aandacht en smaak kauwen) hierbij van belang zijn. Mijn maagslijmvlies is minder kwetsbaar, ik kan weer op mijn zij slapen en mijn energielevel is top. Ik heb de zorgzame aandacht en waardevolle adviezen van Petra als heel ondersteunend ervaren. Ik hoop daarom van harte dat veel meer mensen die vaak maagzuurremmers gebruiken deze stap naar een gezond en bewust leven durven zetten.

Anoniem, vrouw 53 jaar, Zutphen.
oktober 2018

Praktisch, persoonlijk en holistisch


Hetty en ik gaan met plezier naar Petra Wilting, het is gewoon fijn om met haar te praten. Ze geeft deskundig advies en kijkt hierbij naar mij als persoon, en vooral ook naar haalbaarheid van gewenste gedragsverandering. Die gedragsverandering lag bij mij vooral in koolhydraatbeperkt eten, gecombineerd met bewegen, vanwege diabetes type 2. Het helpt mij enorm om dit samen met Hetty te doen en beiden de theorie te kennen waarom het beter is voor mij om een andere leefstijl te kiezen. Daarom gaan wij samen naar Petra. De boeken die zij adviseerde hebben we direct aangeschaft en inderdaad: het werkt. Na 6 weken was er al een zeer positief effect merkbaar in de bloedwaarden! De maaltijden blijken heel smakelijk, volstrekt geen straf om deze richtlijnen te volgen. Ook het gewicht gaat langzaam maar zeker naar beneden. We ervaren de bezoeken aan Petra als praktisch, persoonlijk en holistisch.

Kortom: Een bezoek aan Petra is een echte aanrader!

Klaas Pieter Plantinga
augustus 2018

Geen dieet maar gevarieerd eten


Ik ben alweer een tijdje onder behandeling bij De Juiste Lijn. Ik heb hier geleerd wat goed is om te eten en wat ik beter kan laten staan. Ik ben anders gaan koken (eigenlijk lekkerder!), met veel meer variatie en meer groenten. Afvallen is heel goed gegaan zonder dat ik het gevoel had dat ik een dieet had. Ik ben erg tevreden met het behaalde resultaat en met de goede ondersteuning. Ik wil nu graag ieder half jaar onder controle blijven, om m'n vragen te kunnen stellen. Kortom, ik ben zeer tevreden met Petra van De Juiste Lijn!

Mathilde Verhoef
juni 2018

Persoonlijk en prettig advies


Hoe fijn is het om middels de adviezen die je me gaf te merken dat ik inderdaad richting de juiste lijn belandde. Het was mijn geval goed om er wat gewicht bij te krijgen maar dat hoefde gelukkig niet d.m.v. veel eten. Je hebt het toegespitst op wat er bij mij past, zodat het inzicht geeft in wat je doet en wat je zou kunnen veranderen. Ik heb het zoeken naar nieuwe mogelijkheden, niet alleen in voeding, maar ook bewegen en dus welbevinden, i.p.v. een dieetlijst, als heel prettig ervaren.

Dank voor je enthousiaste meedenken.

Hartelijke groet,
Lidy te Hennepe
maart 2018

Koolhydraatbeperkt eten bij diabetes


Wil je jouw eetpatroon veranderen?
Deze vraag kwam heftig binnen! Ik eet toch gezond: magere-, light producten en zeker geen vet. Ik liet me overhalen om de koolhydraten op 2 dagen per week te beperken. Hiervoor gaf Petra Wilting duidelijke adviezen en zij raadde enkele boeken aan (leestips). Hiermee ben ik aan de slag gegaan en heb me verdiept in gezonde voeding. In één van de colleges op "Luisterbieb" hoorde ik: "Als God de natuur goed gemaakt heeft, denk je dan dat de Voedingsindustrie hier iets aan moet toevoegen?". Natuurlijk niet! Met meer bewustzijn van gezonde voeding heb ik de koolhydraten beperkt en probeer nu allerlei recepten uit. Hierbij laat ik brood, aardappelen en pasta weg en eet volle producten met smaak. Meer groenten en af en toe rood fruit zorgen, volgens de lijsten van het voedingscentrum, voor genoeg koolhydraten per dag. Het eten smaakt me beter en ik heb geen hongergevoel door het gebruik van goede vetten en eiwitten. Het goede cholesterol is verdubbeld. Het koken kost weliswaar wat meer tijd, maar de maaltijden zijn zeer smakelijk. De Diabetes Mellitus Type 2 is na 40 weken weer onder de normale waarde, zodat ik uit de zorgketen kan. Ik ben 27 kg afgevallen, maar het belangrijkste is dat ik beter in mijn vel zit. Mijn eetpatroon is veranderd en dat blijft zo! Nu is mijn antwoord op de titelvraag vol overtuiging: Ja!

Met vriendelijke groet,
Hans van der Eerden
januari 2018

Weer goed functionerende darmen


Wij zijn bij De Juiste Lijn terecht gekomen vanwege darmklachten van onze dochter van 5. Ze had al ruime tijd geen regelmatige stoelgang en afwijkende ontlasting. Na het bijhouden van een dagboekje en gesprekken met Petra hebben we voedingsadviezen gekregen die een enorme verbetering met zich mee hebben gebracht. Het was best confronterend om erachter te komen dat we (vette) voeding in onze gezinssituatie (gescheiden met co ouderschap) af en toe gebruiken om gezellig samenzijn te vieren. Ontbijten met ovenbroodjes en croissantjes en lekkere dingetjes in huis halen. Al met al kregen de kinderen (en ikzelf) veel meer suiker en vet binnen dan goed is.

We zijn nu met het hele gezin veel bewuster met eten bezig, de weekenden staat lekker eten nog steeds centraal maar bedenken we van tevoren wanneer we iets extra's eten. Dus niet meer dubbelop. Kinderen krijgen 1 zoete boterham per dag en mogen zelf kiezen wanneer ze dit willen. Gek genoeg accepteren ze dit heel gemakkelijk en maken zij nu zelf groenten en fruit snacks. Ook vindt er een overdracht plaats rondom voeding tussen wisselingen bij vader en moeder. Zodat we op 1 lijn zitten. Dit werkt heel goed, we eten nog steeds lekker frietjes in het weekend maar dan staan daar gezonde maaltijden tegenover, we plannen de uitzonderingen dus meer.

Er is een hoop verbetering te zien, kinderen en ikzelf hebben meer energie. Er wordt bij de avondmaaltijd beter gegeten. En de darmen van onze dochter zijn rustig en functioneren zoals hoort. We zijn heel erg tevreden. Bedankt Petra!

Met vriendelijke groet,
Marjolijn van Batenburg
december 2017

Keer diabetes om


Ons eetavontuur strekt zich uit over een aantal jaren. Beginnend met afvallen en inzicht in verstandig eten. Dat gaf al meteen resultaat, al hoewel de kilo's er niet meteen afvlogen. Toch hebben wij het niet opgegeven. Vorig jaar sloegen wij een heel andere weg in door het programma "Keer diabetes 2 om". Weer heb jij ons geweldig gesteund. Inmiddels is onze medicatie drastisch verminderd en ons gewicht ook. De komende tijd gaan we door met nog meer inzicht krijgen in de verborgen "fouten" die wij maken. Ons einddoel: nog minder of liever geen Metformine meer en een gezond gewicht. Wij gaan dat zeker bereiken. Wat zo leuk is, het is helemaal niet moeilijk. Gelukkig heb jij de kennis om ons eetavontuur tot eetplezier te maken!

Met vriendelijke groet,
Hans en Janny Kampf
Dieren, november 2017

Weer lekker slapen zonder diabetes


Ik ben erg blij dat ik ben doorverwezen naar De Juiste Lijn. Ik ben daar begonnen in een lastige periode. Door de prettige begeleiding kon in mijn voeding aanpassen aan de zware tijd . Anders eten koste me eigenlijk geen moeite, de tips waren goed op mij aangepast.

Ik heb aan de lijve ondervonden wat goede voeding voor je lichaam en bv ook voor de kwaliteit van je slaap kan doen. Door de hoeveelheid eiwit te optimaliseren en de koffie voor een groot deel te vervangen door thee slaap ik inmiddels ook weer stukken beter.

Ik heb gemerkt dat je met voeding heel veel kunt bereiken als je er voor open staat, ik ben inmiddels ook van m'n diabetes af.

september 2017,
Marianne Ederveen


Diabetes type 2


Door de assistente van de huisarts werd ik verwezen naar De Juiste Lijn, omdat ik diabetes type 2 bleek te hebben.

Er waren 2 mogelijkheden om daar iets aan te doen volgens haar: door medicatie of door voeding. Ik koos voor de aanpak via voeding en zo kwam ik in contact met Petra Wilting.

De voedingsadviezen hadden in heel korte tijd geweldig effect. Bij de eerstvolgende diabetescontrole na 3 maanden bleek, dat het niveau van de bloedsuiker al drastisch was verlaagd naar een waarde, die onder de grens ligt waarbij sprake is van diabetes

Daarbij raakte ik in de loop van de tijd ook ongeveer 14 kilo gewicht kwijt.

Uiteraard heb ik vergeleken met het verleden mijn voedingspatroon behoorlijk aangepast. Het gebruik van koolhydraten werd o.a. verminderd (zo eet ik bv koolhydraat-arm brood, verkrijgbaar bij veel bakkers en eet ik enkele keren per week maaltijdsalades (gemakkelijk zelf te maken).

Het boek Oergondische genieten (van Penders en van Stigt), waar Petra mij op wees bevat veel bruikbare tips voor gezonde en lekkere maaltijden.

Het niveau van de bloedsuiker is blijvend laag. Ik ben nu geen diabetespatiënt meer (blijf voor alle zekerheid wel onder controle bij de huisarts) en ga nog af en toe naar Petra.

Rheden, 7 juni 2017,
Arie van der Kaaij


Een goed alternatief

Ik ben zeer tevreden over de deskundige behandeling van Petra. Ik vond het erg fijn om te merken dat ze ook veel weet van 'alternatieve' voeding en aanvullende supplementen. Door er veel samen over te praten hebben we een vorm gevonden die goed is voor mijn gezondheid én goed bij míj past. Het is best moeilijk om gewoontes te doorbreken en de aanpassingen in de voeding ook echt in de praktijk te gaan DOEN. Petra heeft me daar goed mee geholpen, met praktische tips en afspraken. Dank je Petra!

Groetjes,
Carla Raggers

Cliënt met heftige buikklachten.


Al enige tijd loop ik met darmklachten. Verschillende keren bij de huisarts geweest. Medicijnen gekregen en zakjes om de ontlasting opgang te brengen. Afgelopen zomer ging het mis. Ik kreeg een erg dikke en opgezette buik.Voelde me met de dag vermoeider worden, geen eetlust en geen concentratie. Ook kwam ik kilo's aan. De ontlasting ging zelfs met die zakjes niet meer. Op een zondag zijn we uit eten geweest bij de italiaan. Daar ben ik niet goed geworden, mijn buik zag je dikker worden mijn keel werd dicht geknepen en ik werd heel benauwd. We zijn naar huis gegaan en de volgende dag ben ik naar de huisarts geweest. De huisarts wilde mij naar de maag-,darm-,leverarts sturen. Andere optie was de diëtiste. Omdat ik sterk het idee had dat het met voeding te maken had heb ik een afspraak met Petra gemaakt. Lees meer... Lees minder... Samen met Petra hebben we mijn eetpatroon bekeken. Daar bleek goed wat mis in te zijn. Mijn voeding is aangepast. Ik eet nu minder suikers en meer groente en vlees en fruit. Ik ben koolhydraat arm gaan eten. Met twee dagen knapte ik aanzienlijk op. Mijn energie kwam terug en ben niet zo vermoeid meer. Ik voel me veel fitter en zit lekker in mijn vel. Inmiddels ben ik 6 kilo kwijt en mijn buik is niet opgezet meer. Mijn man heeft verhoogd cholesterol en doet met mij mee. Ook hij voelt zich tien keer beter. Ons ontlastingspatroon is weer normaal. Ik ben heel blij met het resultaat en kan het iedereen aanbevelen. Een diëtiste is er niet alleen om af te vallen maar kan veel meer voor je betekenen. Ik heb het hier ook met mijn huisarts over gehad om mensen met darmproblemen door te sturen.


Met vriendelijke groeten,

Bertina Derksen


Cliënt met prikkelbare darm syndroom en lactose intolerantie


Ruim 35 jaar lang heb ik last gehad van "rommelende darmen". Mijn klachten waren: rommelde darm, opgeblazen gevoel, diarree of niet kunnen en winderigheid. Mijn vader heeft er ook zijn leven lang last van gehad en zei: "meisje, leer er maar mee leven want er is niets aan te doen". Totdat ik een stukje in een damesblad las over het prikkelbaar darm syndroom (PDS). Daar stond nu precies in waar ik last van had. Er was dus tegenwoordig wel degelijk wat aan te doen. Via de huisarts ben ik bij Petra Wilting terecht gekomen. Samen met Petra tijdens de intake mijn klachten en eetgewoonte besproken. Bij Petra kwam als snel de verdenking op lactose intolerantie in combinatie met PDS naar voren. Lees meer... Lees minder... Hier heb ik verschillende adviezen voor gekregen. 4 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden: eten en drinken, beweging, stoelgang. Na de eerste week had ik al nergens last meer van. Wat een verademing na 35 jaar. Na 4 weken weer bij Petra op consult geweest en mijn dagboek doorgenomen. We waren allebei zeer tevreden met het resultaat. We hebben beide wel zo iets van: jammer dat het 35 jaar geduurd heeft, maar beter laat dan nooit, toch? Ik hoop dat ik met mijn verhaal anderen mensen over de streep kan trekken om hulp te zoeken. Er is wel degelijk iets te doen aan dit soort darmklachten. Een diëtiste gespecialiseerd in darmklachten zoals Petra kan je een heel eind op weg helpen.


Gerda Verheij


Cliënt met prikkelbare darmsyndroom


Sinds een paar maanden ben ik bij Petra vanwege mijn darm-en ontlastingsproblemen en omdat ik een kilo of 5/6 wil afvallen. Dat laatste is voor mij bijzaak.

Ik heb bijna mijn leven lang al een prikkelbare darm, met een ontlastingspatroon van 3x daags, alleen de laatste jaren merk ik steeds meer dat wat ik eet van invloed is op hoe mijn darmen reageren. Het lijkt wel of dit gebied gevoeliger reageert naarmate ik ouder word. Lees meer... Lees minder... De ochtenden vind ik het lastigst, dan moet ik vaak (3 a 4 x) naar het toilet en kan dat dan echt niet ophouden. Pas rond een uur of 13.00 worden mijn darmen weer rustig en kan ik overal gaan waar ik wil zonder mij zorgen te maken of er een toilet in de buurt is.

In het verleden heb ik al verschillende behandelingen ondergaan om mijn darmen rustig te laten worden, oa. pillen slikken en hypnotherapie. De pillen hielpen niet, de hypnotherapie voor een deel wel. De therapie zorgde ervoor dat ik mij niet meer zo liet leiden door mijn darmen. Steeds meer kwam het besef dat voeding weleens een hele belangrijke factor en van invloed zou kunnen zijn op mijn welbevinden (lees darmen)

En zo kwam ik bij Petra Wilting terecht van 'De Juiste Lijn'. Wat een Eyeopener voor mij, wat ik eet heeft wel degelijk invloed op hoe ik me voel! We zijn direct begonnen met het weglaten van prikkelende voedingsstoffen. Ik hou een eetdagboek bij en heel langzaam lijkt er een rode draad tevoorschijn te komen. Al doende leer ik veel over voeding. Nog steeds heb ik onrustige darmen, maar het gevoel er meer controle/grip op te krijgen begint langzaam te komen.Ik bemerk ook dat bepaalde vetten, kruiden niet altijd goed voor mij zijn, ben nu bezig daar een weg in te vinden en uit te zoeken welke kruiden dit zijn.Af en toe zondig ik behoorlijk en dat moet ik dan de volgende dag bezuren met krampen en diarree.We zijn er nog lang niet, maar ik vind dat ik op de goed weg zit. Door de hulp van Petra heb ik het gevoel er niet langer alleen voor te staan. Zij heeft de kennis en bewaart het overzicht daar waar ik dat niet kan overzien. Ik heb de neiging om minder te gaan eten en krijg daardoor niet de juiste voedingsstoffen binnen. Petra wijst mij daarop. Een bijkomstigheid is dat ik 1 kilo ben afgevallen :).


Vriendelijke groet,
Marjo P.