De Juiste Lijn

logo NDN nvd logo Orthomoleculair dietist glutenvrij coeliakie

Complementair werkt!

Henk, mijn man 62 jaar, had al zeker 30 jaar lang last van zijn maag en darmen. Alle onderzoeken die er zijn in het reguliere heeft hij gehad en de uiteindelijke conclusie was: slik maar maagbeschermers en diarreeremmers, want wij weten het ook niet meer. Van alles heeft hij geprobeerd totdat we via-via bij Petra van de Juiste lijn terecht kwamen. En... complementair werkt!! Met een goede samenwerking tussen Petra en onze huisarts en verschillende testen, kwamen we erachter wat het probleem kon zijn. Na een zware kuur( combinatie kuur huisarts en kuur Petra), toevoeging van supplementen en doorzettingsvermogen, is Henk behoorlijk afgevallen, maar nu twee maanden klachtenvrij en zonder medicatie! Door een andere leefstijl aan te nemen en beter op te letten wat hij eet en de zeer goede begeleiding van Petra, is mijn man vrolijker, actiever en gezonder.

Annemieke Evers, ook namens Henk Huissen, April 2019

Grip op gewichtsverlies

Als gevolg van een aantal medische en andere aspecten werd Henny de afgelopen jaren geconfronteerd met een gestaag vorderende gewichtsafname. Om hier grip op te krijgen zijn wij op zoek gegaan naar een goede diëtiste. Bij navraag links en rechts werd ons al snel Petra Wilting aanbevolen.

Het viel ons bij het eerste consult direct op dat Petra kijkt naar de mens op holistische wijze, in plaats van zich alleen te focussen op de symptomen rondom het gewichtsverlies. Ze kijkt ook naar onze levensstijl en werkt dan toe naar een gezamenlijk plan van aanpak, waarbij vooral het dagelijks leven leuk blijft en het voedingspatroon smakelijk en gezond voor ons beiden is. Het resultaat is veelbelovend. Henny's gewicht neemt stap voor stap toe, waarmee ook andere relevante waarden inmiddels zijn hersteld tot binnen de normale bandbreedtes.

Wij ervaren Petra als zeer ter zake kundig. Ze verdiept zich terdege in de problematiek, en realiseert een gebalanceerd herstellend proces. Het behoeft dan ook geen nader betoog dat wij zeer tevreden zijn met de prettige en zorgvuldige behandelingen.

Henny en Bert Zantinge
Februari 2019

Succesvol afbouwen van mijn maagzuurremmers


Petra heeft mij geholpen om mijn maag-darmproblemen te onderzoeken. Al tientallen jaren had ik last van brandend maagzuur, zowel in mijn slokdarm, maag als dunne darm, dat ik vooral met omeprazol probeerde de baas te blijven. Daar knapte ik dan na een week weer een beetje van op, tot het van de een op de andere dag weer omsloeg. Zo sukkelde ik steeds meer achteruit. Van Petra leerde ik dat omeprazol slikken niet de oplossing is. Ik ben mij nu echt bewust dat ik zelf degene ben die verstandig met voeding moet omgaan. Histaminerijk voedsel, melkproducten en dierlijke vetten, maar ook uit eten gaan kunnen mijn klachten verergeren. Meer balans en blijven opletten hebben ervoor gezorgd dat ik nu aan de goede kant ben uitgekomen. Samen met Petra ontdekte ik dat mindful inkopen, koken en eten (rust nemen, met aandacht en smaak kauwen) hierbij van belang zijn. Mijn maagslijmvlies is minder kwetsbaar, ik kan weer op mijn zij slapen en mijn energielevel is top. Ik heb de zorgzame aandacht en waardevolle adviezen van Petra als heel ondersteunend ervaren. Ik hoop daarom van harte dat veel meer mensen die vaak maagzuurremmers gebruiken deze stap naar een gezond en bewust leven durven zetten.

Anoniem, vrouw 53 jaar, Zutphen.
oktober 2018

Praktisch, persoonlijk en holistisch


Hetty en ik gaan met plezier naar Petra Wilting, het is gewoon fijn om met haar te praten. Ze geeft deskundig advies en kijkt hierbij naar mij als persoon, en vooral ook naar haalbaarheid van gewenste gedragsverandering. Die gedragsverandering lag bij mij vooral in koolhydraatbeperkt eten, gecombineerd met bewegen, vanwege diabetes type 2. Het helpt mij enorm om dit samen met Hetty te doen en beiden de theorie te kennen waarom het beter is voor mij om een andere leefstijl te kiezen. Daarom gaan wij samen naar Petra. De boeken die zij adviseerde hebben we direct aangeschaft en inderdaad: het werkt. Na 6 weken was er al een zeer positief effect merkbaar in de bloedwaarden! De maaltijden blijken heel smakelijk, volstrekt geen straf om deze richtlijnen te volgen. Ook het gewicht gaat langzaam maar zeker naar beneden. We ervaren de bezoeken aan Petra als praktisch, persoonlijk en holistisch.

Kortom: Een bezoek aan Petra is een echte aanrader!

Klaas Pieter Plantinga
augustus 2018

Geen dieet maar gevarieerd eten


Ik ben alweer een tijdje onder behandeling bij De Juiste Lijn. Ik heb hier geleerd wat goed is om te eten en wat ik beter kan laten staan. Ik ben anders gaan koken (eigenlijk lekkerder!), met veel meer variatie en meer groenten. Afvallen is heel goed gegaan zonder dat ik het gevoel had dat ik een dieet had. Ik ben erg tevreden met het behaalde resultaat en met de goede ondersteuning. Ik wil nu graag ieder half jaar onder controle blijven, om m'n vragen te kunnen stellen. Kortom, ik ben zeer tevreden met Petra van De Juiste Lijn!

Mathilde Verhoef
juni 2018

Persoonlijk en prettig advies


Hoe fijn is het om middels de adviezen die je me gaf te merken dat ik inderdaad richting de juiste lijn belandde. Het was mijn geval goed om er wat gewicht bij te krijgen maar dat hoefde gelukkig niet d.m.v. veel eten. Je hebt het toegespitst op wat er bij mij past, zodat het inzicht geeft in wat je doet en wat je zou kunnen veranderen. Ik heb het zoeken naar nieuwe mogelijkheden, niet alleen in voeding, maar ook bewegen en dus welbevinden, i.p.v. een dieetlijst, als heel prettig ervaren.

Dank voor je enthousiaste meedenken.

Hartelijke groet,
Lidy te Hennepe
maart 2018

Koolhydraatbeperkt eten bij diabetes


Wil je jouw eetpatroon veranderen?
Deze vraag kwam heftig binnen! Ik eet toch gezond: magere-, light producten en zeker geen vet. Ik liet me overhalen om de koolhydraten op 2 dagen per week te beperken. Hiervoor gaf Petra Wilting duidelijke adviezen en zij raadde enkele boeken aan (leestips). Hiermee ben ik aan de slag gegaan en heb me verdiept in gezonde voeding. In één van de colleges op "Luisterbieb" hoorde ik: "Als God de natuur goed gemaakt heeft, denk je dan dat de Voedingsindustrie hier iets aan moet toevoegen?". Natuurlijk niet! Met meer bewustzijn van gezonde voeding heb ik de koolhydraten beperkt en probeer nu allerlei recepten uit. Hierbij laat ik brood, aardappelen en pasta weg en eet volle producten met smaak. Meer groenten en af en toe rood fruit zorgen, volgens de lijsten van het voedingscentrum, voor genoeg koolhydraten per dag. Het eten smaakt me beter en ik heb geen hongergevoel door het gebruik van goede vetten en eiwitten. Het goede cholesterol is verdubbeld. Het koken kost weliswaar wat meer tijd, maar de maaltijden zijn zeer smakelijk. De Diabetes Mellitus Type 2 is na 40 weken weer onder de normale waarde, zodat ik uit de zorgketen kan. Ik ben 27 kg afgevallen, maar het belangrijkste is dat ik beter in mijn vel zit. Mijn eetpatroon is veranderd en dat blijft zo! Nu is mijn antwoord op de titelvraag vol overtuiging: Ja!

Met vriendelijke groet,
Hans van der Eerden
januari 2018

Weer goed functionerende darmen


Wij zijn bij De Juiste Lijn terecht gekomen vanwege darmklachten van onze dochter van 5. Ze had al ruime tijd geen regelmatige stoelgang en afwijkende ontlasting. Na het bijhouden van een dagboekje en gesprekken met Petra hebben we voedingsadviezen gekregen die een enorme verbetering met zich mee hebben gebracht. Het was best confronterend om erachter te komen dat we (vette) voeding in onze gezinssituatie (gescheiden met co ouderschap) af en toe gebruiken om gezellig samenzijn te vieren. Ontbijten met ovenbroodjes en croissantjes en lekkere dingetjes in huis halen. Al met al kregen de kinderen (en ikzelf) veel meer suiker en vet binnen dan goed is.

We zijn nu met het hele gezin veel bewuster met eten bezig, de weekenden staat lekker eten nog steeds centraal maar bedenken we van tevoren wanneer we iets extra's eten. Dus niet meer dubbelop. Kinderen krijgen 1 zoete boterham per dag en mogen zelf kiezen wanneer ze dit willen. Gek genoeg accepteren ze dit heel gemakkelijk en maken zij nu zelf groenten en fruit snacks. Ook vindt er een overdracht plaats rondom voeding tussen wisselingen bij vader en moeder. Zodat we op 1 lijn zitten. Dit werkt heel goed, we eten nog steeds lekker frietjes in het weekend maar dan staan daar gezonde maaltijden tegenover, we plannen de uitzonderingen dus meer.

Er is een hoop verbetering te zien, kinderen en ikzelf hebben meer energie. Er wordt bij de avondmaaltijd beter gegeten. En de darmen van onze dochter zijn rustig en functioneren zoals hoort. We zijn heel erg tevreden. Bedankt Petra!

Met vriendelijke groet,
Marjolijn van Batenburg
december 2017

Keer diabetes om


Ons eetavontuur strekt zich uit over een aantal jaren. Beginnend met afvallen en inzicht in verstandig eten. Dat gaf al meteen resultaat, al hoewel de kilo's er niet meteen afvlogen. Toch hebben wij het niet opgegeven. Vorig jaar sloegen wij een heel andere weg in door het programma "Keer diabetes 2 om". Weer heb jij ons geweldig gesteund. Inmiddels is onze medicatie drastisch verminderd en ons gewicht ook. De komende tijd gaan we door met nog meer inzicht krijgen in de verborgen "fouten" die wij maken. Ons einddoel: nog minder of liever geen Metformine meer en een gezond gewicht. Wij gaan dat zeker bereiken. Wat zo leuk is, het is helemaal niet moeilijk. Gelukkig heb jij de kennis om ons eetavontuur tot eetplezier te maken!

Met vriendelijke groet,
Hans en Janny Kampf
Dieren, november 2017

Weer lekker slapen zonder diabetes


Ik ben erg blij dat ik ben doorverwezen naar De Juiste Lijn. Ik ben daar begonnen in een lastige periode. Door de prettige begeleiding kon in mijn voeding aanpassen aan de zware tijd . Anders eten koste me eigenlijk geen moeite, de tips waren goed op mij aangepast.

Ik heb aan de lijve ondervonden wat goede voeding voor je lichaam en bv ook voor de kwaliteit van je slaap kan doen. Door de hoeveelheid eiwit te optimaliseren en de koffie voor een groot deel te vervangen door thee slaap ik inmiddels ook weer stukken beter.

Ik heb gemerkt dat je met voeding heel veel kunt bereiken als je er voor open staat, ik ben inmiddels ook van m'n diabetes af.

september 2017,
Marianne Ederveen


Diabetes type 2


Door de assistente van de huisarts werd ik verwezen naar De Juiste Lijn, omdat ik diabetes type 2 bleek te hebben.

Er waren 2 mogelijkheden om daar iets aan te doen volgens haar: door medicatie of door voeding. Ik koos voor de aanpak via voeding en zo kwam ik in contact met Petra Wilting.

De voedingsadviezen hadden in heel korte tijd geweldig effect. Bij de eerstvolgende diabetescontrole na 3 maanden bleek, dat het niveau van de bloedsuiker al drastisch was verlaagd naar een waarde, die onder de grens ligt waarbij sprake is van diabetes

Daarbij raakte ik in de loop van de tijd ook ongeveer 14 kilo gewicht kwijt.

Uiteraard heb ik vergeleken met het verleden mijn voedingspatroon behoorlijk aangepast. Het gebruik van koolhydraten werd o.a. verminderd (zo eet ik bv koolhydraat-arm brood, verkrijgbaar bij veel bakkers en eet ik enkele keren per week maaltijdsalades (gemakkelijk zelf te maken).

Het boek Oergondische genieten (van Penders en van Stigt), waar Petra mij op wees bevat veel bruikbare tips voor gezonde en lekkere maaltijden.

Het niveau van de bloedsuiker is blijvend laag. Ik ben nu geen diabetespatiënt meer (blijf voor alle zekerheid wel onder controle bij de huisarts) en ga nog af en toe naar Petra.

Rheden, 7 juni 2017,
Arie van der Kaaij


Een goed alternatief

Ik ben zeer tevreden over de deskundige behandeling van Petra. Ik vond het erg fijn om te merken dat ze ook veel weet van 'alternatieve' voeding en aanvullende supplementen. Door er veel samen over te praten hebben we een vorm gevonden die goed is voor mijn gezondheid én goed bij míj past. Het is best moeilijk om gewoontes te doorbreken en de aanpassingen in de voeding ook echt in de praktijk te gaan DOEN. Petra heeft me daar goed mee geholpen, met praktische tips en afspraken. Dank je Petra!

Groetjes,
Carla Raggers

Cliënt met heftige buikklachten.


Al enige tijd loop ik met darmklachten. Verschillende keren bij de huisarts geweest. Medicijnen gekregen en zakjes om de ontlasting opgang te brengen. Afgelopen zomer ging het mis. Ik kreeg een erg dikke en opgezette buik.Voelde me met de dag vermoeider worden, geen eetlust en geen concentratie. Ook kwam ik kilo's aan. De ontlasting ging zelfs met die zakjes niet meer. Op een zondag zijn we uit eten geweest bij de italiaan. Daar ben ik niet goed geworden, mijn buik zag je dikker worden mijn keel werd dicht geknepen en ik werd heel benauwd. We zijn naar huis gegaan en de volgende dag ben ik naar de huisarts geweest. De huisarts wilde mij naar de maag-,darm-,leverarts sturen. Andere optie was de diëtiste. Omdat ik sterk het idee had dat het met voeding te maken had heb ik een afspraak met Petra gemaakt. Lees meer... Lees minder... Samen met Petra hebben we mijn eetpatroon bekeken. Daar bleek goed wat mis in te zijn. Mijn voeding is aangepast. Ik eet nu minder suikers en meer groente en vlees en fruit. Ik ben koolhydraat arm gaan eten. Met twee dagen knapte ik aanzienlijk op. Mijn energie kwam terug en ben niet zo vermoeid meer. Ik voel me veel fitter en zit lekker in mijn vel. Inmiddels ben ik 6 kilo kwijt en mijn buik is niet opgezet meer. Mijn man heeft verhoogd cholesterol en doet met mij mee. Ook hij voelt zich tien keer beter. Ons ontlastingspatroon is weer normaal. Ik ben heel blij met het resultaat en kan het iedereen aanbevelen. Een diëtiste is er niet alleen om af te vallen maar kan veel meer voor je betekenen. Ik heb het hier ook met mijn huisarts over gehad om mensen met darmproblemen door te sturen.


Met vriendelijke groeten,

Bertina Derksen


Cliënt met prikkelbare darm syndroom en lactose intolerantie


Ruim 35 jaar lang heb ik last gehad van "rommelende darmen". Mijn klachten waren: rommelde darm, opgeblazen gevoel, diarree of niet kunnen en winderigheid. Mijn vader heeft er ook zijn leven lang last van gehad en zei: "meisje, leer er maar mee leven want er is niets aan te doen". Totdat ik een stukje in een damesblad las over het prikkelbaar darm syndroom (PDS). Daar stond nu precies in waar ik last van had. Er was dus tegenwoordig wel degelijk wat aan te doen. Via de huisarts ben ik bij Petra Wilting terecht gekomen. Samen met Petra tijdens de intake mijn klachten en eetgewoonte besproken. Bij Petra kwam als snel de verdenking op lactose intolerantie in combinatie met PDS naar voren. Lees meer... Lees minder... Hier heb ik verschillende adviezen voor gekregen. 4 weken lang heb ik een dagboek bijgehouden: eten en drinken, beweging, stoelgang. Na de eerste week had ik al nergens last meer van. Wat een verademing na 35 jaar. Na 4 weken weer bij Petra op consult geweest en mijn dagboek doorgenomen. We waren allebei zeer tevreden met het resultaat. We hebben beide wel zo iets van: jammer dat het 35 jaar geduurd heeft, maar beter laat dan nooit, toch? Ik hoop dat ik met mijn verhaal anderen mensen over de streep kan trekken om hulp te zoeken. Er is wel degelijk iets te doen aan dit soort darmklachten. Een diëtiste gespecialiseerd in darmklachten zoals Petra kan je een heel eind op weg helpen.


Gerda Verheij


Cliënt met prikkelbare darmsyndroom


Sinds een paar maanden ben ik bij Petra vanwege mijn darm-en ontlastingsproblemen en omdat ik een kilo of 5/6 wil afvallen. Dat laatste is voor mij bijzaak.

Ik heb bijna mijn leven lang al een prikkelbare darm, met een ontlastingspatroon van 3x daags, alleen de laatste jaren merk ik steeds meer dat wat ik eet van invloed is op hoe mijn darmen reageren. Het lijkt wel of dit gebied gevoeliger reageert naarmate ik ouder word. Lees meer... Lees minder... De ochtenden vind ik het lastigst, dan moet ik vaak (3 a 4 x) naar het toilet en kan dat dan echt niet ophouden. Pas rond een uur of 13.00 worden mijn darmen weer rustig en kan ik overal gaan waar ik wil zonder mij zorgen te maken of er een toilet in de buurt is.

In het verleden heb ik al verschillende behandelingen ondergaan om mijn darmen rustig te laten worden, oa. pillen slikken en hypnotherapie. De pillen hielpen niet, de hypnotherapie voor een deel wel. De therapie zorgde ervoor dat ik mij niet meer zo liet leiden door mijn darmen. Steeds meer kwam het besef dat voeding weleens een hele belangrijke factor en van invloed zou kunnen zijn op mijn welbevinden (lees darmen)

En zo kwam ik bij Petra Wilting terecht van 'De Juiste Lijn'. Wat een Eyeopener voor mij, wat ik eet heeft wel degelijk invloed op hoe ik me voel! We zijn direct begonnen met het weglaten van prikkelende voedingsstoffen. Ik hou een eetdagboek bij en heel langzaam lijkt er een rode draad tevoorschijn te komen. Al doende leer ik veel over voeding. Nog steeds heb ik onrustige darmen, maar het gevoel er meer controle/grip op te krijgen begint langzaam te komen.Ik bemerk ook dat bepaalde vetten, kruiden niet altijd goed voor mij zijn, ben nu bezig daar een weg in te vinden en uit te zoeken welke kruiden dit zijn.Af en toe zondig ik behoorlijk en dat moet ik dan de volgende dag bezuren met krampen en diarree.We zijn er nog lang niet, maar ik vind dat ik op de goed weg zit. Door de hulp van Petra heb ik het gevoel er niet langer alleen voor te staan. Zij heeft de kennis en bewaart het overzicht daar waar ik dat niet kan overzien. Ik heb de neiging om minder te gaan eten en krijg daardoor niet de juiste voedingsstoffen binnen. Petra wijst mij daarop. Een bijkomstigheid is dat ik 1 kilo ben afgevallen :).


Vriendelijke groet,
Marjo P.

@DeJuisteLijn op Twitter