De Juiste Lijn

logo NDN nvd logo Orthomoleculair dietist glutenvrij coeliakie


Ontlastingsonderzoek, bloedonderzoek en OligoscanAls het nodig is, laten we je ontlasting of bloed onderzoeken. Dit doen we via de huisarts of bij Biovis Diagnostik. Ook kunnen we de mineralen, sporenelementen en toxische metalen in je lichaam meten met een Oligoscan.

Ontlastingsonderzoek

Met een volledig ontlastingsonderzoek kijken we naar je darmflora (de samenstelling van de micro-organismen in je darmen, ook ‘microbioom’ genoemd), je vertering, de energievoorziening vanuit je darm, ontstekingen, leaky gut (lekkend darmsyndroom), histamine en de kwaliteit van de slijmvliezen. Afhankelijk van deze uitslag zoeken we verder, bijvoorbeeld met een voedselintolerantietest. We kunnen ook kleinere, gerichtere onderzoeken doen, bijvoorbeeld door alleen in te zoomen op de kwaliteit van de slijmvliezen of je vertering.

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek laten we meestal uitvoeren via de huisarts. Dan is je huisarts direct op de hoogte en het wordt vergoedt door je zorgverzekeraar. Daarbij kun je denken aan vitamine onderzoek. Daarnaast kunnen we aanvullende onderzoeken laten uitvoeren bv voor het bepalen van neurotransmitters, hormonen en intoleranties.

Oligoscan

De Oligoscan geeft informatie over mogelijke tekorten van mineralen en sporenelementen en eventuele belasting met zware (toxische) metalen. Oligo betekent klein. Het zijn mineralen en sporenelementen die in een kleine of zeer kleine hoeveelheid in het lichaam voorkomen, maar daarom zijn ze nog niet minder belangrijk. Ze activeren namelijk de enzymen in je lichaam en die zijn weer nodig bij je stofwisseling.

Bij een tekort van één of meer oligo-elementen kun je daarom lichamelijke klachten krijgen. Denk aan verstoringen van je immuunsysteem, je energievoorziening, het ontgiften van je lichaam of het opbouwen van je botten. Ook een teveel aan zware metalen kan je lichaam belasten. We vertalen de uitlagen van de Oligoscan in een persoonlijk voedingsadvies, waarmee je direct aan de slag kunt.

Voor het uitvoeren van de Oligoscan hebben we je bloedgroep nodig. Deze kun je opvragen bij je huisarts (als je bloed ooit is onderzocht), bloedbank (als je donor bent) of verloskundige (als je bent bevallen). Is je bloedgroep nog niet bekend? Dan kun je deze laten bepalen door je huisarts. Op internet zijn ook zelftesten verkrijgbaar.

Tarieven

De kosten voor ontlastings- en bloedonderzoeken lopen uiteen en zijn afhankelijk van het gekozen onderzoek. We bespreken dit altijd vooraf. De facturering verloopt via Biovis Diagnostik. De Oligoscan kost €90. Dit is inclusief de scan, een uitgebreid verslag en persoonlijk voedingsadvies. Deze aanvullende onderzoeken en het uitwerken ervan worden niet vergoed door de zorgverzekeraars.