Darmproblemen
Buikkrampen, te harde of juist te zachte ontlasting zijn duidelijke voorbeelden van darmklachten. Maar ook een opgeblazen gevoel, last van zuurbranden of erge vermoeidheid zijn signalen dat je spijsvertering hapert. Ons maagdarmstelsel houdt zich niet alleen bezig met de verwerking van voedsel, maar regelt ook een groot deel van ons immuunsysteem en beïnvloedt onze stemming en gedrag.
Om de waardevolle stoffen uit voeding goed te kunnen opnemen, moet je spijsvertering optimaal werken. Daarvoor heb je een goede darmflora nodig: voldoende en de juiste bacteriën die in je darmen leven. Via de ontlasting kunnen we de gezondheid van je darmflora onderzoeken en deze zo nodig verbeteren met de juiste voeding.
Prikkelbare Darm Syndroom
Bij het Prikkelbare Darm Syndroom is de communicatie tussen onze darmen en hersenen verstoord, waardoor de spijsvertering gaat haperen. PDS wordt nog wel eens afgedaan als iets dat 'tussen de oren zit', maar is een bestaande chronische darmaandoening. Met voeding en een aangepaste leefstijl kun je de klachten verminderen.
Coeliakie
Coeliakie (spreek je uit als: seu-lia-kíe) is een auto-immuunziekte, dat betekent dat je antistoffen maakt tegen je eigen weefsels. Een gezonde dunne darm heeft aan de binnenkant darmplooien met daarop darmvlokken. Door de plooien en de vlokken is er een groot oppervlak voor voedselopname. Bij iemand met coeliakie ontstaan door het eten van gluten ontstekingsreacties in het darmslijmvlies. De darmvlokken gaan daardoor kapot waardoor belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen worden. Bij onbehandelde coeliakie zie je dan ook vaak bloedarmoede, groeiachterstand en botontkalking
De enige manier om coeliakie te behandelen is door het volgen van een strikt glutenvrij dieet. Hierdoor herstellen de darmen en kunnen ze weer voldoende voedingsstoffen opnemen. Je kunt bij De Juiste Lijn terecht als je net de diagnose coeliakie hebt gekregen, maar ook als je je dagelijkse (glutenvrije) voeding nog eens goed wilt bekijken. Het probleem zit hem vaak niet in het weglaten van gluten maar in het volwaardig houden van de voeding. We zijn gespecialiseerd in Coeliakie en verbonden aan de Nederlandse Coeliakie Vereniging.
Behalve mensen met Coeliakie begeleiden we ook mensen met glutensensiviteit. Dit zijn mensen die niet gediagnosticeerd zijn met Coeliakie maar wel klachten krijgen bij het eten van glutenbevattende voeding. Glutensensitieve mensen krijgen na het eten vooral last van hun buik; een opgeblazen gevoel, gevoelige buik, diarree, obstipatie, winderigheid en misselijkheid. Ook hebben ze soms klachten zoals vermoeidheid, verlies aan concentratie, gevoel van ‘mist’ in het hoofd, gewrichtspijn en huiduitslag. Veel mensen met glutensensivitiet voelen zich beter als ze geen, of aanmerkelijk minder, gluten binnenkrijgen.
FODMAP-dieet
FODMAP is een afkorting, waarbij elke letter staat voor een groep koolhydraten, waarvan uit onderzoek is gebleken dat deze voor klachten kunnen zorgen bij mensen met Prikkelbare Darm Syndroom Bij het FODMAP-dieet volg je vier tot zes weken een streng dieet, waarbij je alle FODMAPs vermijdt. Na deze eliminatiefase voeg je de verschillende voedingsstoffen één voor één weer toe aan je voeding om te kijken waar je precies op reageert. Bij De Juiste Lijn geven we je daarbij alle informatie over het dieet en zorgen ervoor dat je geen tekorten krijgt aan bepaalde voedingsstoffen.