De Juiste Lijn

logo NDN nvd logo Orthomoleculair dietist glutenvrij coeliakie

Leestips


Als diëtisten zijn we graag je culinair adviseur. Want eten moet niet alleen goed voor je zijn maar bovenal lekker. we zijn dol op boeken met lekkere recepten, op boeken met een goede uitleg over je darmen, op boeken met een goede uitleg over koolhydraatbeperkt eten en op boeken met een duidelijk verhaal over gezonde voeding in het algemeen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Vaak krijgen we vragen over leuke boeken. Hieronder een aantal tips. Ze zijn verkrijgbaar bij www.bibliotheekveluwezoom.nl en bij de lokale boekenwinkels. Als je ze liever online bestelt kan dat natuurlijk ook. Daarvoor kun je klikken op de foto van het boek.

Alles draait om je hormonen

Rineke Dijkinga

Rineke Dijkinga is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut en kan als geen ander ingewikkelde zaken op een begrijpelijke manier uitleggen. Dat doet ze in dit boek. Ze geeft hierin een uitleg over hormonen, de boodschapperstofjes die informatie doorgeven aan alle cellen in ons lichaam. Hormonale ontregelingen zijn op heel verschillende terreinen merkbaar; op je slaap, je stemming, je gewicht, je energie, je bloeddruk, je vruchtbaarheid, je spijsvertering etc.

Na het lezen van de gedegen en duidelijke uitleg, kun je direct aan de slag met heerlijke recepten om je hormonen weer op de rit te krijgen.

Oergondisch genieten

Ria Penders en Yvonne van Stigt.

Dit boek laat duidelijk zien dat gezond eten geen beperkingen oplevert maar juist zorgt voor een extra smakelijke voeding. Gebaseerd op de principes van oervoeding. Met allerlei recepten met pure en onbewerkte voedingsmiddelen voor ontbijt, lunch en avondeten. Daarnaast is er een indeling per seizoen. Extra handig zijn de meeneemtips voor de lunch.

Achterin staat een duidelijke uitleg met de achtergrondinformatie over de zienswijze van oervoeding. Plus een overzicht van voedingsmiddelen met een specifiek effect (bv leverondersteuning en het remmen van ontstekingen). Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over oervoeding!Eet als een expert

Gaby Herwijer, Jolien Klamer, Marijke Berkenpas en Liesbeth Smith van I am a foodie.

Dit team van experts (diëtisten en voedingswetenschappers) heeft een boek geschreven om je een handvat aan te reiken in het oerwoud van alle informatie over voeding. Zij zorgen op een begrijpelijke manier voor een vertaling van de wetenschappelijke informatie over voeding naar de praktijk. Er wordt niet gekeken naar losse voedingsmiddelen maar naar de context van je totale eetpatroon.

Het boek heeft een goede mix van tekst en foto’s en het wordt aantrekkelijk gepresenteerd. Er wordt wat af gemixt en gematcht in dit boek. Granen, noten, zaden, groente, fruit, dressings. Voor ontbijt, lunch, avondeten en voor tussendoortjes. Met het broodbeleg wordt een gezond feestje gemaakt van je boterham of cracker.

Kortom; het boek levert je vooral inspiratie voor alle momenten van de dag, daarbij wordt ook de wetenschappelijke onderbouwing beschreven.Diabetes type 2? Maak jezelf beter

Karine Hoenderdos & Hanno Pijl

Karine Hoenderdos is diëtist en journalist, Hanno Pijl is internist. Een prachtige combinatie van twee bevlogen experts binnen hun vakgebied. Het levert een goed onderbouwd en vooral compleet boek op waarmee je de ziekte diabetes type 2 aan kunt pakken.

Je wordt stapsgewijs meegenomen om je eetgewoontes én je leefstijl te veranderen. Er wordt naar voeding gekeken maar ook bewegen, rust, stress, slaap komen aan de orde. Elke stap wordt beschreven en duidelijk uitgelegd zodat je weet van voeding (maar ook slaap, beweging etc) met je lijf doét. Achterin wordt de theorie vertaald naar de praktijk met goede recepten.DarmEHBO

Marike Lebbink en Katinka Huiskamp.

Het boek DarmEHBO helpt je stapsgewijs met het aanpakken van je darmproblemen. Van diarree tot obstipatie, van opgeblazen gevoel tot winderigheid; alle spijsverteringsproblemen worden besproken. Dit boek kan je helpen erachter te komen wat er precies mis is in het maagdarmkanaal. Daarna kun je aan de slag met je voeding aan de hand van praktische tips. Er is een hoofdstuk 'darmzinnige recepten' waarbij de gangbare prikkelende stoffen voor de darmen zijn weggelaten zonder concessies te doen aan de volwaardigheid van de voeding. Er wordt ook een hoofdstuk gewijd aan de invloed (en aanpak) van stress.

In de nieuwste versie is de aanpak van het FODMaP dieet opgenomen. Kortom, een goed boek bij darmproblemen!Afvallen met de wet van Harriët

Harriët Verkoelen

Harriët Verkoelen is diëtist én diabetesverpleegkundige. Ze was iemand die heel snel merkte dat de oude richtlijnen bij diabetes (mager eten) niet werkten. Vanwege haar dubbele opleiding kon ze de voeding én de medicatie aanpassen en bereikte daar mooie resultaten mee. In 2015 heb ik bij Harriet de scholing ‘Koolhydraatbeperking S,M,L. Welke maat heeft je cliënt?’ gevolgd. Het boek hanteert dezelfde indeling. Een lichte, matige of strenge koolhydraatbeperking met verschillende weekmenu’s. Daarnaast worden verschillende recepten behandeld.