De Juiste Lijn

logo NDN nvd logo Orthomoleculair dietist glutenvrij coeliakie

Diabetes, hart- en vaatziekten, overgewichtDiabetes, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en overgewicht zijn allemaal factoren die een aanslag doen op je hart en je bloedvaten.

Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte. Over diabetes bestaan veel misverstanden. Het heeft ook een onhandige bijnaam, suikerziekte. Veel mensen denken daardoor dat je van het eten van suiker diabetes krijgt, maar zo eenvoudig is het niet. Wij beantwoorden graag al je vragen over diabetes en kijken naar welke voeding daar het beste bij past. We kunnen hierbij ook kijken of een koolhydraatbeperking goed bij de past. Hiervoor ben ik bijgeschoold door Harriet Verkoelen. Meer informatie over koolhydraatbeperking kun je vinden op de site www.harrietverkoelen.nl.

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat diabetes ook een hart- en vaatziekte is. De hoge bloedsuikers kunnen schade veroorzaken aan je vaatwanden. Dat gebeurt ook bij een te hoge bloeddruk. Door deze beschadigingen kunnen cholesteroldeeltjes zich aanhechten aan de wand. Dit is de reden dat het cholesterolgehalte extra aandacht krijgt bij diabetes en een hoge bloeddruk. Ook zónder diabetes is het belangrijk lief te zijn voor je hart en je bloedvaten door te zorgen voor een goede bloeddruk en een goed cholesterol. Bij de aanpak van alle hart- en vaatziekten moet je beginnen bij de basis; de juiste voeding en voldoende beweging.

Overgewicht kán een oorzaak zijn van diabetes, of van hart- en vaatziekten, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Voedingsvezels, vetten en zout zijn allemaal factoren die te maken hebben met je gezondheid en de conditie van je lichaam.

Overgewicht heeft lang niet altijd te maken met te veel eten en te weinig bewegen. Er zijn vele oorzaken die kunnen bijdragen aan overgewicht. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van een verminderd verzadigingsgevoel, waardoor je de hele dag met eten bezig bent. Je kunt een verlaagde verbranding hebben, omdat je stofwisseling is ontregeld en dan zelfs met weinig eten nóg aankomen. Samen kijken we naar jouw situatie en de redenen van je overgewicht en we kijken naar welke voeding het beste bij je past. Hierbij schrijven we niet klakkeloos een streng dieet voor, maar zoeken we naar een oplossing voor de lange termijn, zodat je blijvend gewicht verliest.

Behalve naar je voeding, kijken we natuurlijk ook naar je leefstijl en beweging.