De Juiste Lijn

logo NDN nvd logo Orthomoleculair dietist glutenvrij coeliakie

Ondervoeding en ondergewichtSoms valt iemand ineens ongewild veel af, bijvoorbeeld door ziekte, en dan is de kans op ondervoeding groot. Bij ondervoeding krijg je onvoldoende energie en voedingsstoffen binnen om goed te functioneren.

Ondervoeding krijgt de laatste jaren veel aandacht en dat is terecht. Er zitten nogal wat nadelen aan ondervoeding. Ondervoede patiënten herstellen minder snel van een ziekte of operatie en hebben vaker complicaties. Hun weerstand verslechtert en daardoor hebben deze mensen meer kans op infecties en wondjes die lastig genezen. Ondervoeding komt helaas erg veel voor. In het ziekenhuis blijkt 15 tot 25 procent van de patiënten ondervoed te zijn. Bij mensen die thuiszorg krijgen is dit zelfs 15 tot 30 procent. Het gaat dan om mensen die dit juist niet kunnen gebruiken: ouderen, chronisch zieken en patiënten rond een operatie.

Als je ondervoed bent of teveel afvalt, kunnen wij je helpen weer aan te sterken. De voorkeur gaat altijd uit naar aanpassingen in de normale voeding. We kijken daarbij naar energie, maar vooral ook naar de hoeveelheid eiwitten, vitaminen en mineralen Als het niet lukt om voldoende energie en voedingstoffen binnen te krijgen met de normale voeding, dan kan drinkvoeding een oplossing zijn. We kijken welke drinkvoeding het beste bij je past, qua soort en qua smaken.